Dolle dwaze dollardagen: valuta-oorlog op komst?

10 oktober 2010 in Blog

 

us nonfarm payrolls 2007 -2010

Toch sloten de Dow Jones en andere Amerikaanse indices op vrijdag hoger. Wat zit hierachter?
Eerder heeft Fed-voorzitter Ben Bernanke gezegd dat de Amerikaanse monetaire autoriteiten klaar staan om de economie opnieuw te helpen als de double dip zich zou manifesteren. De markten rekenen er al bijna vast op dat het Federal Open Market Committee tijden de novembervergadering zal besluiten om tot verdere kwantitatieve verruiming  over te gaan. Door (nog) massaler Treasuries (US-overheidsobligaties) in te kopen, komt er meer geld in omloop en wordt de rente gedrukt.

Blijkbaar verwachten de aandelenmarkten dat de nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming, of wel QE2 in vakjargon, i.e. Quantitative Easing Round 2, wel effect zal sorteren. Als vermogensbeheerder op ruime afstand van New York durven wij echter hier enige vraagtekens bij te zetten.

Maar niet alleen de Federal Reserve, ook de Bank of England lijkt bereid te zijn verder te gaan met monetaire stimulering (alhoewel er binnen het Monetary Policy Committee ook havikken zijn: Andrew Sentance).

Dit alles lijkt de voorbode te worden van een heuse valuta-oorlog waarbij de Europese landen als laatste van start gaan. De dollar en het pond zijn de afgelopen snel in waarde verminderd ten opzichte van de euro. De fraaie Duitse economische cijfers komen voort uit een sterke exportgroei, met name naar China; Europa profiteert daarvan mee. Maar bij een verdere afzwakking van de dollar door de monetaire maatregelen is het een kwestie van tijd totdat markten rekening gaan houden met dit stijgende concurrentienadeel.

dollarpereuro_20101014

De situatie is in mondiaal opzicht nog complexer, voor sterke industrielanden, maar ook voor emerging markets. Brazilië groeit als kool, maar kan zich toch niet veroorloven om de reaal snel verder te laten stijgen. Acht jaar geleden, op 10 oktober 2002, gingen er 3,9450 braziliaanze reaals in één dollar. Nu zijn het er nog maar 1,6810. De regering heeft al beperkingen op inkomende kapitaalstromen ingesteld om een verdere stijging af te remmen.

Ook Zwitserland heeft valutaproblemen. Hoewel de Zwitserse beursondernemingen het grootste deel van hun omzet uit het buitenland halen, heeft de economie zelf wel last van de sterke frank.

Dit verhaal kan worden herhaald voor veel andere economieën. Vooral de snelheid waarmee wisselkoersveranderingen plaatsvinden, is problematisch, want dat maakt het bijna onmogelijk voor binnenlandse producenten om zich tijdig aan te passen.

Een sleutelrol lijkt weer weggelegd voor de nieuwe grootmacht China. De appreciatie van de yuan ten opzichte van de dollar gaat veel te traag.

Maar ook de onderlinge verhoudingen tussen de opkomende markten wordt steeds problematischer. Een IMF-voorman heeft al gesuggereerd dat de groep van opkomende landen als één geheel een appreciate van hun munten moet doorvoeren.

Wij zullen ongetwijfeld terug komen op deze wisselkoersverstoringen.

 

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer

10 oktober 2010

vermogensbeheerder franke burink

 

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl