Wachten en hopen

26 augustus 2012 in Blog, Europa

Wachten dus op de Centrale Bankiers. Waarom doen die niets?
De achtergronden zijn in Europa en de VS verschillend, maar overal geldt dat er al enorm monetair gestimuleerd is. Heeft het geholpen? Voor aandelen- en grondstoffenprijzen wel, maar de meningen zijn verdeeld of het de reële economie echt vooruit heeft geholpen. Voor een nieuwe grootschalige stimulans moet er wel wat psychologische en politieke barrières worden overwonnen.

Het makkelijkste zou dit in de V.S. moeten gaan. Ben Bernanke heeft al geruime tijd geleden gezegd dat hij klaar stond om in te grijpen. Maar hoewel het niemand staat te juichen over het economisch herstel – en zeker president Obama niet – verslechtert het beeld de laatste maanden. Integendeel, twee problematische onderdelen trekken juist wat aan. Uit de maandelijkse overvloed aan cijfers over de Amerikaanse woningmarkt is te destilleren dat deze sector wat aantrekt. De aandelenkoersen van grote bouwbedrijven stijgen zelfs spectaculair. En ook de arbeidsmarkt trekt weer wat aan . Tot nu voldoende voor de Fed om niks extra’s te doen, maar de jaarlijkse bijeenkomst In Jackson Hole van Centrale Bankiers geeft waarschijnlijk meer informatie over de kans een derde Quantitative Easing.

De eurozone stevent in het derde kwartaal  op een negatieve groei af voor alle landen, inclusief Duitsland.  De schuldencrisis en de Grexit zijn tijdelijk op “freeze” gezet door de uitspraak van ECB-president Draghi dat hij er alles aan zou doen om de euro te redden.  Markten reageerden hier enthousiast op, maar feitelijk is er nog niets gebeurd.  Veeleer dan de conjunctuur ondersteunen, gaat het erom of de ECB weer kan overgaan tot aankoop van overheidsobligaties van zwakke landen.  De Duitse Bundesbank van Jens Weidman ligt dwars. In onze Actuele Visie van vorige week zijn wij hier uitgebreider op ingegaan.

eurocountdown

En daarmee zijn we weer terug bij China. In het verleden heeft het land fors ingegrepen als dat nodig was. Maar de maatregel hebben uiteindelijk ook negatieve gevolgen gehad, zoals onrendabele investeringsprojecten, te hoge schulden van lagere overheden, oninbare vorderingen van banken. Bejing zal naar onze verwachting in de helft van 2012 zowel begrotingstechnisch als monetair maatregelen nemen. Dit zal echter veel gerichter en sturender zijn dan in het verleden en dus mogelijk niet even positief op wereldschaal doorwerken.

In september zullen wij zien of men de boel in de hand kan houden. Eerst  de centrale bankiers in Jackson Hole, dan op 6 september de beleidsvergadering van de ECB en dan op 12 september het Constitutionele Hof in Karlsruhe met een uitspraak of het ESM verenigbaar is met de Duits grondwet.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl