Wat als het VK en de VS linksaf slaan?


Wat als het VK en de VS linksaf slaan?

De verkiezingen vandaag (12/12) in het Verenigd Koninkrijk staan vooral in het teken van de Brexit. Maar bij een overtuigende overwinning van Labour komen heel andere onderwerpen op de voorgrond te staan: de socialistische dromen van Jeremy Corbyn gaan dan in beleid worden omgezet.

En over minder dan een jaar gaan ook de Amerikanen naar de stembus: Donald Trump (als hij het volhoudt) tegenover één van de Democratische uitdagers. Daaronder enkele kandidaten met een zeer links signatuur en ook een goede kans op winst.

Moeten beleggers rekening houden met een “slag naar links” en zich misschien al zorgen maken?

Jeremy’s plannen

Zo terughoudend als Labour leider Jeremy Corbyn zich opstelt tegenover Brexit, zo duidelijk is hij als het gaat om zijn economische plannen voor het Verenigd Koninkrijk. Hij wil de “regels van de economie herschrijven”.

De macht van de staat en van de vakbonden moet zwaar worden vergroot. Een sterkere overheid is het antwoord op de Britse problemen zoals Mr. Corbyn dit ziet: de hernieuwde nationalisatie van de nutsbedrijven (spoorwegen, water, energienet), een door de overheid georganiseerde farma-onderneming die goedkope medicijnen verschaft, een duurzame investeringscommissie met veel macht, enz.

Om de ongelijkheid in de samenleving te verminderen worden er voor £ 82,9 mrd aan nieuwe belastingen geheven vooral op de olie- en gassector, op effectentransacties, de hoogste inkomens, op tweede huizen, op erfenissen.

In de vele plannen van Labour worden verder de grote ondernemingen gedwongen 10% van hun aandelen in Inclusive Ownerships Funds te stoppen, die door de werknemers worden beheerd.

Een nieuwe regering die door Labour wordt geleid, zou een veel grotere impact hebben dan een ongecontroleerde Brexit en het land helemaal op zijn kop zetten. Bepaalde (beleggings)sectoren zouden uit het private domein verdwijnen en andere gedomineerd door overheidsregels.

De opiniepeilingen aan de vooravond van de verkiezingen wijzen op een ruime overwinning voor Tory-leider Boris Johnson. Maar wij weten ook dat de opiniepeilers in het V.K. er wel eens naast zitten.

Vrijdag weten wij meer.

Elizabeth heeft een plan

Onder de kandidaten die de Democratische nominatie voor het presidentschap van de Verenigde Staten in de wacht willen spelen, bevindt Elizabeth Warren zich, samen met Bernie Saunders, op de linkervleugel.

Mevrouw Warren, senator voor Massachusetts, heeft talloze gedetailleerde plannen voor de Amerikaanse economie. Net als Corbyn in het VK wil zij de ongelijkheid bestrijden en de macht weer in handen van het volk brengen, dus het afnemen van de corrupte politici in Washington. Als zij werkelijk de (kansrijke) uitdager van Donald Trump wordt, dan zullen de markten en investeerders erg nerveus worden.

Elizabeth Warren wil niet alleen de belastingverlagingen van Trump voor ondernemingen en de rijken terugdraaien, maar daar extra belastingen bovenop zetten. Bijvoorbeeld 7% extra op alle winsten boven de $ 100 mln. De top 2% van de verdieners (huishoudens) krijgt 15% extra voor de kiezen. Daarnaast komt er een vermogensbelasting oplopende tot 3% per jaar op vermogens boven de $ 1mrd.

De gezondheidszorg moet voor iedereen toegankelijk worden; de private health insurance (marktwaarde $ 530 mrd) zal verdwijnen. Private equity en big tech staan bij haar ook op de korrel. In grote bedrijven moet 40% van de commissariaatsplaatsen voor werknemers worden gereserveerd.

Deze en de vele andere plannen van Warren (https://elizabethwarren.com ) zijn ongekend voor de V.S. Tot voor kort werd zij tot één van de favorieten onder de Democraten gerekend. Maar sinds de bekendmaking van Mike Bloomberg, de New Yorkse miljardair en ex-burgemeester als kandidaat, is er aan rechterkant bij de Democraten een formidabele uitdager bijgekomen.

3 november 2020

Over minder dan 11 maanden zijn de verkiezingen in de Verenigde Staten. Een Republikein en een Democraat zullen om het presidentschap gaan strijden. Maar als de Democratische nominatie door Elizabeth Warren in de wacht wordt gesleept, dan moeten de Amerikanen niet alleen kiezen tussen twee personen, maar ook voor of tegen een heel andere ideologie.

Als het tegen die tijd zover komt, zullen de beurzen ons dat ongetwijfeld al hebben laten weten.

Castanje Vermogensbeheer
Franke J. Burink
12/12/2019

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl