Week van de Grijze Zwanen

4 november 2012 in Blog, Macro-economie, Wereld

“Als we maar beter hadden opgelet, hadden we het kunnen voorzien en eventueel voorkomen”, maar niet heus. Voorbeelden zijn de kredietcrisis, 11 september, failliet van Lehmann Brothers, Madoff. De reactie is meestal meer toezicht (op de financiële sector) en dan is er het gevoel dat we gedaan hebben wat we konden. Kortom: we drinken een glas , doen een plas en alles bleef zoals het was!
Maar omdat Zwarte Zwanen per definitie onvoorspelbaar zijn  en er dus geen beleid op te maken is, richten we onze aandacht liever op Grijze Zwanen. Dit zijn situaties  die redelijk voorspelbaar zijn, maar niet vaak voorkomen, dus zeldzaam, maar eventueel te verwachten. Martin Sorrell, CEO van marketinggroep WPP benoemt vier actuele zorgen als grijze zwanen in de huidige periode (Global Economy Threatened by ‘Grey Swans’): de crisis in de eurozone (Op het moment van schrijven van deze column is de vraag Grexit of niet weer eens actueel), de politieke onrust in het Midden Oosten, een mogelijke recessie in China en de Amerikaanse economische gezondheid ofwel het optreden van de fiscal cliff. In het column van vorige week – Wachten en … zwalken – zijn China en Amerika al aan de orde gekomen.

Sinds die column zijn er wat nieuwe cijfers uit beide landen gekomen die de hoop op een verder economisch herstel versterken. In Amerika wint het herstel in de huizensector aan kracht, natuurlijk gemeten van nog steeds een dieptepunt. Maar afgelopen vrijdag waren ook de werkgelegenheidscijfers redelijk goed te noemen, vooral ook omdat voorgaande maanden opwaarts werden bijgesteld.

uspayrolls-02.11.2012-1

Grafiek: non-farm payroll werkgelegenheid, maand-op-maand-verandering

Het aantal nieuwe banen nam in oktober met 171.000 toe  en dat is ook het gemiddelde van de afgelopen drie maanden. Dit ligt substantieel hoger dan het gemiddelde van de drie maanden daarvoor 104.000. Natuurlijk, wil er echt sprake zijn van een “normaal” herstel dan moet de maandelijkse banencreatie boven de 200.000 liggen, maar het begin die kant op te gaan.

Deze week dus wachten op Obama/Romney (6 november) en de machtsoverdracht aan Xi Jinping op donderdag. Verder zijn er genoeg bedrijfsresultaten voor het derde kwartaal deze week, vooral op donderdag. Maar misschien is het kwartaalresultaat van SNS Reaal op dinsdag wel het interessantste.

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl