Pep-talk in Wyoming, Jackson Hole

29 augustus 2010 in Blog

De overige sprekers in Jackson Hole hielden zich voor bezig met de vraag hoe (het uitbarsten van toekomstige) bubbels in de economie vermeden kunnen worden, zeker nu de Centrale Bankiers de rente nu zo laag houden om het herstel niet te frustreren. Een zo’n bubble zit in de markt voor overheidsobligaties. De vlucht naar kwaliteit na de kredietcrisis en de huidige angst voor deflatie heeft een enorme vraag naar overheids-obligaties uitgelokt met als gevolg dat de rendementen een recordlaagte hebben bereikt. Zowel in de V.S. als in Duitsland/Nederland is de vergoeding op 10-jarige staatsleningen ver onder de 3% gedaald. De bankiers zullen een uitweg moeten vinden uit deze keuzee tussen bubble en deflatiegevaar.

Europa deed het heel wat beter, d.w.z. dat ook buiten de Duitse exportindustrie nu verbetering zichtbaar is. De opleving van de dienstenindustrie duidt op een opleving van de binnenlandse vraag. Ook de vakbonden constateren dit en beginnen hun looneisen op te schroeven. Nederland en België profiteren direct van dit Duitse herstel. Er wordt wel gezegd dat er geen Duitse auto wordt gemaakt zonder Belgische as. Ook de Nederlandse toeleverende industrie zet het herstel sterk door (Aalberts, Imtech). Nu de andere Europese landen nog.

De economische spagaat tussen de V.S. en Duitsland, die we op deze plaats al eerder constateerden, is dus wat duidelijker geworden.

De komende week veel belangrijke cijfers vanaf de andere kant van de oceaan, met name op vrijdag als de nieuwe werkgelegenheidcijfers worden gepubliceerd. Consensus verwacht een daling van het aantal banen met 120 000 en een stijging van de werkloosheidsgraad naar 9,6%. Verder autoverkopen, consumentenvertrouwen en gezinsinkomens en – bestedingen. Wij maken onze borst nat!

 Voor meer Actuele Visies en ander publicaties, zie: Vermogensbeheer: opinies

Franke J. Burink
Castanje Vermogensbeheer

vermogensbeheerder franke burink

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl