You twist so fine


Het nieuwe plan is om voor genoemd bedrag Amerikaanse treasuries met een resterende looptijd van maximaal 3 jaar te verkopen en treasuries in de range van 6 – 30 jaar te kopen. Tevens zullen de opbrengsten van hypothecaire leningen in bezit (onderpand) bij de Fed worden herbelegd in hetzelfde papier.
Het doel van de twist is om de lange rente omlaag te krijgen c.q. laag te houden, met andere woorden de yield curve vlakker te maken. Omdat de federal funds rate door Bernanke tot in 2013 op bijna nul wordt gehouden, wordt ook aan de korte kant de curve omlaag getrokken. In theorie zou de gemiddelde rente (over de hele curve) lager kunnen uitkomen.

 

De onderstaande grafiek laat het minimale effect zien na het besluit van 21 september.

yieldcurve_20110921

Bron: Bloomberg

Met deze actie wordt geen nieuw geld geschapen en het inflatiegevaar uit dien hoofde vermeden en zo  kritiek van de Republikeinen op het Stelsel van Centrale Banken op dit punt in de kiem gesmoord. Een lagere lange rente zou beleggers moeten overhalen naar andere, riskantere, effecten (aandelen, bedrijfsobligaties) of activa om te zien. Bedrijven krijgen zo extra middelen om te investeren, huizenbezitters kunnen met een lage rente makkelijker hun financiering rond krijgen.

Waarom dan toch zo’n teleurstelling op Wall Street?  
1) Twist zal niet werken. Er zwemmen voldoende liquide middelen in de economie rond en die hebben tot nu toe de economie ook niet op stoom gekregen. De marginale rentedalingen zullen hieraan niets veranderen, zeker niet als het vertrouwen van consumenten en ondernemers zo laag blijft.
2) De economische vooruitzichten zijn sinds een paar weken sterk verslechterd.  Het R-woord van double dip recessie klinkt weer vaker en het IMF waarschuwt voor lage groei en zelfs voor teruggang als de crisis in Europa en de budgetproblemen in de V.S. niet worden aangepakt.
De hoop op extra stimulerende maatregelen – Quantitative Easing 3 ?-  was dus gewekt bij marktpartijen, maar deze werden teleurgesteld.

Met een werkloosheidspercentage van boven de 9% (zie grafiek)  en een verkiezingsjaar in het vooruitzicht moet president Obama iets doen. De Fed kan hem nu niet meer helpen, dus het zal van de overheid moeten komen of uit het buitenland (Help us, oh mighty China!). Maar om verschillende redenen zal daar de redding niet vandaan komen.  Meer dan een “shout” van teleurstelling en een twist dance op het feestje van zijn opvolger zit er voor Obama waarschijnlijk niet in.

unemployment

Franke J. Burink

22 september 2011
Castanje Vermogensbeheer

frankeburink_castanjevb_2

Deel dit berichtShare on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Over de auteur

Franke Burink is adviseur bij Castanje Vermogensbeheer. Zijn carrière is begonnen bij ABN AMRO, hier heeft hij ruim 20 jaar met succes gewerkt als senior economist en private banker. Sinds 2000 is hij werkzaam als zelfstandig vermogensbeheerder. Vragen? Bel Franke op 073 - 30 30 260 of mail naar info@castanje.nl